Z pozostałej kruszonki, którą wykorzystałam do crumble z owocami leśnymi, przygotowałam mocno czekoladowe, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, babeczki z bananem. Resztę kruszonki można śmiało zamrozić. Z podanego przepisu wychodzi 12 wyrośniętych, ślicznych babeczek. Dodatek oliwy z oliwek dodatkowo sprawił, że babeczki są doskonałe w smaku. Idealne na śniadanie lub imprezowe słodkości.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szczypty soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 dojrzały banan
- 2 - 3 łyżki kakao bez cukru
- kruszonka, przepis na kruszonkę
Przygotowanie:
- W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, w drugiej mokre razem z dokładnie rozdrobnionym bananem.
- Mokre składniki przekładamy do suchych i starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa bananowo - czekoladowa.
- Do foremek na muffinki przelewamy ciasto na 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką.
- Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńbyły bardzo smaczne!
UsuńJeszcze nie zrobiłem ale po komentarzach i zdjęciach wiem że będzie pyszne
OdpowiedzUsuń