2016/03/26

Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką

Z pozostałej kruszonki, którą wykorzystałam do crumble z owocami leśnymi, przygotowałam mocno czekoladowe, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, babeczki z bananem. Resztę kruszonki można śmiało zamrozić. Z podanego przepisu wychodzi 12 wyrośniętych, ślicznych babeczek. Dodatek oliwy z oliwek dodatkowo sprawił, że babeczki są doskonałe w smaku. Idealne na śniadanie lub imprezowe słodkości.



Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 dojrzały banan
  • 2 - 3 łyżki kakao bez cukru
  • kruszonka, przepis na kruszonkę

Przygotowanie:
  • W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, w drugiej mokre razem z dokładnie rozdrobnionym bananem.
  • Mokre składniki przekładamy do suchych i starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa bananowo - czekoladowa.
  • Do foremek na muffinki przelewamy ciasto na 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.


3 komentarze: