2016/03/30

Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami

Po świętach zostało mi kilka jajek na twardo, jedno z nich postanowiłam wykorzystać do dzisiejszego, bardzo szybkie obiadu. Pamiętać należy, że ugotowane jajka na twardo można przechowywać w lodówce maksymalnie do 4 dni. Nie lubię marnować żywności, zawsze staram się wykorzystać wszystko lub zamrozić, jeśli to możliwe. Tak też było tym razem.

Dania makaronowe są zwykle szybkie w przygotowaniu, spaghetti gotuje się średnio 7 minut, w tym czasie można przygotować dodatki do makaronu. Jak się okazało, jajka na twardo świetnie smakują nie tylko w sałatkach, ale w połączeniu z makaronem są zaskakująco pyszne. Cukinia, czosnek, oliwki i jajko na twardo było dzisiaj pysznym dodatkiem do makaronu spaghetti. Serdecznie zachęcam do przygotowania tego przepisu, zwłaszcza jeśli pozostały Wam jajka na twardo, szkoda, aby się zmarnowały!


Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami

Składniki:
  • makaron spaghetti na 1 porcję
  • 1/2 świeżej cukinii
  • 2 łyżki drylowanych, czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Aby był al dente gotujemy 2 minuty krócej.
  • W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki oliwek i czosnku z pokrojoną w kostkę cukinią.
  • Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do cukinii z czosnkiem i oliwkami, mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • Makaron z warzywami przekładamy do półmiska, wierzch posypujemy posiekanym jajkiem na twardo.


3 komentarze: