Po świętach zostało mi kilka jajek na twardo, jedno z nich postanowiłam wykorzystać do dzisiejszego, bardzo szybkie obiadu. Pamiętać należy, że ugotowane jajka na twardo można przechowywać w lodówce maksymalnie do 4 dni. Nie lubię marnować żywności, zawsze staram się wykorzystać wszystko lub zamrozić, jeśli to możliwe. Tak też było tym razem.
Dania makaronowe są zwykle szybkie w przygotowaniu, spaghetti gotuje się średnio 7 minut, w tym czasie można przygotować dodatki do makaronu. Jak się okazało, jajka na twardo świetnie smakują nie tylko w sałatkach, ale w połączeniu z makaronem są zaskakująco pyszne. Cukinia, czosnek, oliwki i jajko na twardo było dzisiaj pysznym dodatkiem do makaronu spaghetti. Serdecznie zachęcam do przygotowania tego przepisu, zwłaszcza jeśli pozostały Wam jajka na twardo, szkoda, aby się zmarnowały!
Składniki:
- makaron spaghetti na 1 porcję
- 1/2 świeżej cukinii
- 2 łyżki drylowanych, czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Aby był al dente gotujemy 2 minuty krócej.
- W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki oliwek i czosnku z pokrojoną w kostkę cukinią.
- Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do cukinii z czosnkiem i oliwkami, mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Makaron z warzywami przekładamy do półmiska, wierzch posypujemy posiekanym jajkiem na twardo.
Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam wspaniałe danie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuń