Wiosna coraz bliżej więc dzisiaj na śniadanie kanapka z ciabatty z chrupiącymi rzodkiewkami i ricottą, którą można przygotować na wiele sposobów. Najlepsza, jaką jadłam w Akademii Kurta Schellera, zapiekana była z owocami i alkoholem, smakowała wyśmienicie, jak najlepszy na świecie sernik! Ricottę można zapiec także np. na słono z suszonymi pomidorami i oliwkami lub połączyć z suszonymi ziołami i używać jako dodatek do kanapek, pokrojoną na plasterki, brzmi wspaniale! Dzisiejsze śniadanie, polsko - włoskie, w kolorach tęczy sprawiło, że naprawdę poczułam nadchodzącą wiosnę!
Kanapka z ciabatty z ricottą i rzodkiewką
Składniki:
- 1 ciabatta
- 2 listki sałaty masłowej
- kilka rzodkiewek
- 2 łyżki ricotty
- kilka gałązek dymki
- sól
Przygotowanie:
- Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół.
- Jedną część smarujemy łyżką ricotty oprószamy solą, układamy umyte i osuszone listki sałaty masłowej, ponownie smarujemy ricottą, układamy plasterki rzodkiewek i posiekaną dymkę, oprószamy solą, przykrywamy drugą połową ciabatty.
- Prawdziwym przysmakiem są rzodkiewki posmarowane masłem i posypane solą morską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz