2016/03/10

Kanapka z ciabatty z ricottą i rzodkiewką

Wiosna coraz bliżej więc dzisiaj na śniadanie kanapka z ciabatty z chrupiącymi rzodkiewkami i ricottą, którą można przygotować na wiele sposobów. Najlepsza, jaką jadłam w Akademii Kurta Schellera, zapiekana była z owocami i alkoholem, smakowała wyśmienicie, jak najlepszy na świecie sernik! Ricottę można zapiec także np. na słono z suszonymi pomidorami i oliwkami lub połączyć z suszonymi ziołami i używać jako dodatek do kanapek, pokrojoną na plasterki, brzmi wspaniale! Dzisiejsze śniadanie, polsko - włoskie, w kolorach tęczy sprawiło, że naprawdę poczułam nadchodzącą wiosnę!



Kanapka z ciabatty z ricottą i rzodkiewką

Składniki:
  • 1 ciabatta
  • 2 listki sałaty masłowej
  • kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki ricotty
  • kilka gałązek dymki
  • sól

Przygotowanie:
  • Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Jedną część smarujemy łyżką ricotty oprószamy solą, układamy umyte i osuszone listki sałaty masłowej, ponownie smarujemy ricottą, układamy plasterki rzodkiewek i posiekaną dymkę, oprószamy solą, przykrywamy drugą połową ciabatty.
  • Prawdziwym przysmakiem są rzodkiewki posmarowane masłem i posypane solą morską.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz