2016/03/28

Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem

Sałatki z majonezem smakują najlepiej od święta, przygotowane na wyjątkowe okazje. W kolorach wiosny, nie tylko na śniadania, jedzone w dobrym towarzystwie. Do nowych przepisów na sałatki zainspirował mnie przemiły dzień w Strefie Centralnej w Katowicach, gdzie razem z mamą, podczas targów Bliżej Zdrowia, bliżej natury próbowałyśmy kilku przepysznych sałatek, robionych na miejscu, świeże i naprawdę smaczne, z kaszy gryczanej była moja ulubioną.

Najlepszą sałatkę jajeczną na świecie robiła babcia Małgosia, która przepis dostała od znajomej, tak pysznej nie odtworzę chyba nigdy, mogę jedynie próbować. Były w niej jajka ugotowane na twardo, majonez, ogórek konserwowy bez skórki, szynka, ser topiony ementaler, cebula posiekana i szczypta miłości babci do wnuczek.


Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem

Składniki:
  • główka brokuła
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 szklanka  kukurydzy konserwowej 
  • 1/2 szklanki konserwowego groszku
  • 1 cebula biała
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Brokuły dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Aby zachowały ładny, żywy, zielony kolor, odcedzone przelewamy zimną wodą lub umieszczamy w wodzie z kostkami lodu. Odcedzamy i przekładamy do miski.
  • Obrane ze skorupek jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski z brokułami.
  • Groszek i kukurydzę, bez zalewy oraz posiekaną cebulę dodajemy do pozostałych składników.
  • Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy i przekładamy do lodówki, aż smaki "przegryzą się".


1 komentarz: