2016/03/11

Ricotta z rzodkiewką i dymką

Aby umilić sobie oczekiwanie na wiosnę przygotowałam dzisiaj, na śniadanie, ricottę z rzodkiewką i dymką. Zwykle do tego przepisu wykorzystuje się twarożek, który zastąpiłam ricottą. Jest bardziej kremowa i idealna do pieczywa i odpowiada mi ostateczna konsystencja po połączeniu z warzywami. Ricotta jest naprawdę uniwersalna, zachęcam do serowego eksperymentowania! Swego czasu, w Krakowie, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem, przygotowałam rewelacyjną pastę do kanapek, która zachwyciła samego Jurka, była wspaniała, kremowa, ale użyłam sera mascarpone w połączeniu z serkiem kozim, to był prawdziwy rarytas, a gotowaliśmy w samym sercu miasta, tuż przy rynku.

Dzisiejszy przepis można wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako dip do warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę.


Ricotta z rzodkiewką i dymką

Składniki:
  • 250 g sera ricotta
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Ricottę przekładamy do miseczki.
  • Warzywa myjemy i osuszamy.
  • Rzodkiewki kroimy w kostkę, zieloną częśc dymki kroimy drobno i dodajemy do ricotty.
  • Całość doprawiamy do smaku i dodajemy słodką paprykę w proszku.
  • Starannie mieszamy, podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do przystawek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz