Aby umilić sobie oczekiwanie na wiosnę przygotowałam dzisiaj, na śniadanie, ricottę z rzodkiewką i dymką. Zwykle do tego przepisu wykorzystuje się twarożek, który zastąpiłam ricottą. Jest bardziej kremowa i idealna do pieczywa i odpowiada mi ostateczna konsystencja po połączeniu z warzywami. Ricotta jest naprawdę uniwersalna, zachęcam do serowego eksperymentowania! Swego czasu, w Krakowie, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem, przygotowałam rewelacyjną pastę do kanapek, która zachwyciła samego Jurka, była wspaniała, kremowa, ale użyłam sera mascarpone w połączeniu z serkiem kozim, to był prawdziwy rarytas, a gotowaliśmy w samym sercu miasta, tuż przy rynku.
Dzisiejszy przepis można wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako dip do warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę.
Ricotta z rzodkiewką i dymką
Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 pęczka dymki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz