Owoce pod kruszonką to deser, którzy kojarzy się z latem. Maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, jagody to smak najcieplejszych dni, za którymi tak tęsknimy, zwłaszcza zimą. Na szczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem.
Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także jabłka czy gruszki, które są przepyszne właśnie na ciepło, pod kruszonką. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi.
Crumble z owocami leśnymi
Składniki:
- 500 g mieszanki owoców leśnych
- kruszonka, przepis na kruszonkę
Przygotowanie:
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy owoce.
- Całość posypujemy równomiernie kruszonką.
- Tak przygotowane owoce, wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C i zapiekamy, aż kruszonka zezłoci się i owoce puszczą sok.
- Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno z lodami lub mrożonymi jogurtem z oddatkiem miodu.
Dobra słodkość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
masz rację Karolino :)
UsuńPo prostu uwielbiam takie wypieli!
OdpowiedzUsuń