2016/03/25

Jak zrobić kruszonkę?

Od czasu do czasu lubię przygotować coś słodkiego, chrupiącego i najlepiej owocowego, niezależnie od pory roku. Dzisiaj powstało owocowe crumble, czyli owoce pod kruszonką. Do kruszonki potrzebne są tylko trzy składniki: masło, cukier oraz mąka. Kruszonkę przygotowuje się zwykle w proporcjach 2:1:1 czyli 2 porcje mąki, 1 porcja masła oraz 1 porcja cukru. Pamiętać należy, aby masło miało temperaturę pokojową. Dzisiaj przygotowałam bardziej sypką wersję, która świetnie sprawdziła się w zapiekanych owocach. 


Kruszonka

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru białego
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
  • Do miski przesypujemy cukier i mąkę, dodajemy kawałki masła.
  • Rozcieramy palcami masło z cukrem i mąką, do momentu powstania grudek ciasta. 
  • Kruszonkę wysypujemy na ciasto czy ulubione owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz