Słoneczna, piękna sobota zainspirowała mnie do stworzenia kolejnego przepisu, tym razem z jabłkami w roli głównej. Powstał pyszny, naprawdę przepyszny mus jabłkowy z orzechami włoskimi, cudowny smak i chrupiące orzechy. Jabłka i orzechy to wspaniałe połączenie, można wykorzystać także inne orzechy jak nerkowce, pekany czy orzechy laskowe, podprażcie je na suchej patelni, smak będzie jeszcze lepszy. Jabłkowy mus z kolei zainspirował mnie do powstania sobotniego deseru, ale to już w kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone!
Mus jabłkowy z orzechami włoskimi
Składniki:
- 3 jabłka, u mnie jonagold
- cukier
- woda
- 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich
* wody tyle, aby pokryła dno garnka, chodzi o to, aby jabłka nie przypaliły się, cukru zaś do smaku, wedle preferencji i w zależności od tego jak słodkie są jabłka
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na mniejsze części.
- Na dno garnka wylewamy nieco wody, dodajemy kawałki jabłek i całość dusimy z cukrem, nieustannie mieszamy, aż jabłka rozpadną się i powstanie jednolita masa.
- Mus jabłkowy odstawiamy do ostudzenia i łączymy z orzechami włoskimi.
Wspaniały! Do szarlotki, nalesników, omletów, owsianki... mniam!
OdpowiedzUsuńa ile cukru i wody?
OdpowiedzUsuńwody tyle, aby pokryła dno garnka, chodzi o to, aby jabłka się przypaliły się, cukru zaś do smaku, wedle preferencji i w zależności od tego jak słodkie są jabłka :)
Usuńdzięki :)
OdpowiedzUsuńa przechowywać gdzie i czas,w lodówce? i ile wytrzyma np.w słoiczku?
OdpowiedzUsuńporcja z przepisu została wykorzystana w ciągu jednego dnia, więc nie potrafię powiedzieć ile wytrzyma w lodówce ;)
UsuńTaki mus, ale bez orzechów można pasteryzować, dopiero potem, przed wykorzystaniem dodać orzechy lub inne dodatki i przyprawy :)