Dania makaronowe to jeden z moich ulubionych tematów. Szybkie w przygotowaniu, bardzo syte i kolorowe. Zawsze wychodzą bardzo smaczne. Poza tradycyjnymi potrawami makaronowymi lubię eksperymentować ze smakami, a dzisiejsze danie to przykład na to, że można zjeść pyszne danie z makaronem, które nie jest z sosem czy z serem, za to bogate w warzywa i delikatne mięso z piersi kurczaka. Czosnek, cukinia i oliwki to doskonałe trio, które sprawdzi się w takich daniach.
Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki drylowanych czarnych oliwek
- 1/2 średniej cukinii
- makaron średniej wielkości na 2 porcje, wybrałam ze szpinakiem
- oliwa z oliwek
- sól ziołowa domowej roboty do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cukinię i oliwki kroimy w półplasterki, filet z kurczaka oczyszczony z błonek w paski.
- Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy cukinię oraz kurczaka, całość mieszamy i podsmażamy, aż cukinia zmięknie.
- Odcedzony makaron dodajemy do kurczaka z warzywami, doprawiamy do smaku, mieszamy z oliwkami.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Pysznie wygląda, uwielbiam takie smaki ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
dziękuję dziewczyny!
UsuńAż zgłodniałam od patrzenia :D
OdpowiedzUsuńi o to właśnie chodzi ;)
Usuń