2016/03/06

Sos pomidorowy z ziołami

Kuchnia włoska należy do moich ukochanych, nie wyobrażam sobie dobrego dania makaronowego czy pizzy bez pysznego sosu pomidorowego. Jak taki sos przygotować? Obecnie, kiedy to nie ma sezonu na pomidory, warto korzystać z pomidorów w puszkach. Jednak, przy zakupie, najlepiej wybierać te w całości, są one bowiem lepszej jakości niż krojone.

Sos wzbogacić możemy dodając ulubione, suszone zioła, jak oregano czy bazylia, bo te zioła pomidory uwielbiają. Sos pomidorowy może być także bazą do innych, bardziej treściwych sosów nie tylko do makaronów czy pizzy. Nadaje się do mrożenia, więc można zrobić więcej.


Sos pomidorowy z ziołami

Składniki:

  • 400 g pomidorów pelati w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Czosnek obieramy i siekamy, obsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pomidory pelati z puszki i rozdrabinamy widelcem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy suszone zioła, mieszamy.
  • Dusimy na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszamy.
  • Lubię wyczuwalne w smaku kawałki pomidorów i czosnku, ale jeśli lubisz gładki sos użyj blendera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz