2017/05/22

Zupa z botwinki

Ogłaszam, że właśnie zjadłam pierwszą zupę z botwinki w tym sezonie. Jak smakowała? Delikatna, młode buraczki moje ulubione, miękkie i smakują wiosną. Zachęcam Was do zrobienia tej zupy w najbliższych dniach. Już z pewnością będzie gościć od teraz w u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Czekam oczywiście na truskawki, aż ceny spadną i wybieram się z koszykami po te moje ukochane owoce. 



Zupa z botwinki z ziemniakami

Składniki:

  • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1  duży korzeń pietruszki
  • 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek octu do smaku


Przygotowanie:

  • Gotujemy wywar z kurczaka. 
  • Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę i pietruszkę, młode buraczki obrane ze skóry razem z liśćmi i łodygami botwinki.
  • Dodajemy liście laurowe, czosnek obrany i pokrojony na plasterki oraz ziele angielskie i ocet.
  • Całość gotujemy na małym ogniu, aż buraczki bedą miękkie.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Gotujemy w niesolonej wodzie, odcedzamy.
  • Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki i doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.


3 komentarze:

  1. Ja dodaję jeszcze inne warzywa które akurat mam pod ręką np. kalafior, kalarepa, jeśli mam to i fasolkę i groszek zielony... to moja ulubiona zupa.

    OdpowiedzUsuń