2021/09/13

Zielone koktajle - smaczne przepisy na zdrowie

Zielone koktajle to doskonały pomysł na urozmaicenie drugiego śniadania, które zabieramy ze sobą do pracy czy do szkoły. Zamiast tradycyjnej kanapki z serem czy z szynką, warto wybrać porcję zdrowia w płynie, dzięki której dostarczymy naszemu organizmowi witamin i składników mineralnych. Zielone koktajle to samo zdrowie i smaczne rozwiązanie również na deser! Są pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu i niedrogie. 


Zielone koktajle - smaczne  przepisy na zdrowie

Zielony koktajl - jak przygotować?

Bazą koktajli, jakie przygotowuję, jest najczęściej jogurt naturalny, od niedawna także kefir i maślanka. Wszystkie są uzyskiwane z mleka. Są to produkty fermentowane, które wspierają nasz układ pokarmowy. Kefir i maślanka mają podobny smak.

Jakich warzyw i owoców użyć?

Aby przygotować zielony koktajl z warzyw, warto wybrać: sałatę masłową i sałatę rzymską, jarmuż, natkę z pietruszki rukolę czy roszponkę i oczywiście szpinak -  najlepiej ten drobny. Owoce, które lubię dodawać do koktajlu to: zielone jabłko, banan, śliwki, borówki amerykańskie, truskawki, brzoskwinie i nektarynki, i wiele innych. Wszystko tak naprawdę zależy od dostępności owoców i warzyw. Wiele z nich mrożę w woreczkach i zawsze mam pod ręką składniki na koktajl bez wychodzenia z domu. Banan zamrożony jest o wiele lepszy do koktajli, bowiem nadaje im niezwykle kremowej konsystencji. Sporo inspiracji owocowych i warzywnych można znaleźć na przepisy.pl

Jaki urozmaicić zielone koktajle?

Najtańszym i najczęściej wykorzystywanym przeze mnie dodatkiem do koktajlu, nie tylko zielonego, są górskie płatki owsiane. Czasami, aby zagęścić koktajl, miksuję je z pozostałymi produktami lub posypuję płatkami owsianymi przed podaniem. 

Dla poprawy pracy mózgu, a co za tym idzie polepszenia naszej pamięci i nastroju, warto wybierać naturalne składniki odżywcze. Do zielonych koktajli świetnie pasują otręby, bo zawierają cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B, potas i magnez. Możemy dodać nasiona, pestki np. z dyni czy słonecznika, dzięki czemu dostarczymy organizmowi nie tylko witamin, ale i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. 

Bardzo często do koktajlu dodaję nasiona chia, czyli szałwię hiszpańską. Bogate w białko zapewniają uczucie sytości na długi czas. Wymienione, przykładowe składniki urozmaicające koktajl, możemy zmiksować z pozostałymi, lub posypać nimi koktajl. 

Chętnie smak koktajlu wzbogacam o suszone owoce jak śliwki, morele czy żurawinę i jagody goji oraz morwę białą. Lubię np. połączenie suszonej śliwki z kakao.


Poniżej kilka koktajlowych pomysłów: 

1. Koktajl bananowy z zieloną sałatą i brzoskwinią / 2-3 porcje

    

Składniki:

  • 500 ml kefiru
  • 1 banan
  • 1/2 brzoskwini
  • 2 duże listki sałaty masłowej
  • 2 łyżeczki nasion chia do posypania. 

Przygotowanie:

  • Do kielicha blendera wlewamy kefir.
  • Dodajemy banana i brzoskwinie oraz listki sałaty.
  • Miksujemy do uzyskania jednolitego koktajlu.
  • Gotowy podajemy zaraz po przygotowaniu, posypujemy nasionami chia.

2. Zielony koktajl z młodym jęczmieniem i szpinakiem




Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 mrożony banan*
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 garście świeżego, drobnolistnego szpinaku
  • 1 garść świeżego jarmużu
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia
  • opcjonalnie miód do smaku

* świeżego banana dzielimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na talerzu i mrozimy

 

Przygotowanie:

  • Jogurt przelewamy do blendera kielichowego.
  • Pomarańczę obieramy ze skóry i dodajemy do jogurtu razem z kawałkami banana.
  • Do owoców z jogurtem wrzucamy liście szpinaku i jarmużu, wsypujemy zielony jęczmień.
  • Całość miksujemy na jednolity płyn, im dłużej miksujemy, tym kolor jest bardziej intensywny.
  • Dodajemy do smaku cukier lub miód, miksujemy ponownie.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.

3. Koktajl z rukoli, banana i gruszki




Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 1 świeża gruszka
  • 2 garście rukoli
  • opcjonalnie miód do smaku

Przygotowanie:

  • Do blendera kielichowego przelewamy jogurt.
  • Z gruszki usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze kawałki razem z bananem. Wkładamy do naczynia z jogurtem.
  • Na wierzchu układamy rukolę.
  • Miksujemy, a na koniec dodajemy do smaku cukier lub miód.
  • Jeśli lubimy wyczuwalne drobinki warzyw i owoców, nie miksujemy na całkowicie gładki napój.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.

 

4. Koktajl szpinakowo - pomarańczowy

 


 

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 pomarańcza
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 2 - 3 garście świeżego szpinaku baby
  • opcjonalnie miód do smaku

 

Przygotowanie:

  • Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny, dodajemy obraną ze skóry pomarańczę i banana oraz kiwi, podzielone na mniejsze części, na końcu szpinak - ilość w zależności od intensywności zieleni, jaką chcemy uzyskać.
  • Całość miksujemy na gładką masę, dodajemy do smaku cukier lub miód.
  • Dla uzyskania zielonego koloru poza szpinakiem możesz dodać liście rukoli, roszponkę i inne zielone warzywa. Na zdrowie!

5. Koktajl z jarmużem, bananem i pomarańczą




Składniki:

  • 1 banan
  • 1/2 pomarańczy
  • kilka świeżych liści jarmużu
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie miód do smaku

Przygotowanie:

  • Owoce obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera kielichowego.
  • Do owoców wlewamy jogurt i dodajemy liście jarmużu.
  • Całość miksujemy na jednolity płyn, dodajemy do smaku cukier lub miód, ponownie miksujemy.

Każda pora roku to nowe warzywa i owoce, mamy 365 dni w roku na tworzenie nowych smaków zielonych koktajli. Pijmy koktajle dla zdrowia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...