2016/06/20

Kompot truskawkowo - czereśniowy

Kompoty rzadko goszczą w moim domu, ale koniec sezonu na truskawki i początek czereśni to najlepszy czas na kompot owocowy, pyszny, idealny na zimno i na ciepło. Za dwa dni początek lata, warto więc przygotować więcej tego popularnego napoju, nie tylko wśród najmłodszych. Bez wątpienia to jedno z tych najsmaczniejszych, kulinarnych wspomnień z dzieciństwa! 



Kompot truskawkowo - czereśniowy

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 300 g czereśni
  • cukier do smaku
  • około 1,5 l wody

Przygotowanie:
  • Owoce myjemy i usuwamy szypułki.
  • Przekładamy do garnka, zalewamy wodą
  • Gotujemy przez około 30 minut.
  • Dodajemy do smaku cukier lub miód.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno.
  • Można podac zimny kompot z listkami świeżej mięty lub kostkami lodu, będzie wtedy dodatkowo orzeźwiający!





2 komentarze:

  1. ja uwielbiam kompoty i sama je często gotuję, są pyszne, ale moja córka i tak woli tą chemię ze sklepy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bryssko trzymam kciuki, aby córka zaczęła pić tylko domowe kompoty!

      Usuń