Kompoty rzadko goszczą w moim domu, ale koniec sezonu na truskawki i początek czereśni to najlepszy czas na kompot owocowy, pyszny, idealny na zimno i na ciepło. Za dwa dni początek lata, warto więc przygotować więcej tego popularnego napoju, nie tylko wśród najmłodszych. Bez wątpienia to jedno z tych najsmaczniejszych, kulinarnych wspomnień z dzieciństwa!
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 300 g czereśni
- cukier do smaku
- około 1,5 l wody
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i usuwamy szypułki.
- Przekładamy do garnka, zalewamy wodą
- Gotujemy przez około 30 minut.
- Dodajemy do smaku cukier lub miód.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
- Można podac zimny kompot z listkami świeżej mięty lub kostkami lodu, będzie wtedy dodatkowo orzeźwiający!
ja uwielbiam kompoty i sama je często gotuję, są pyszne, ale moja córka i tak woli tą chemię ze sklepy ;-)
OdpowiedzUsuńbryssko trzymam kciuki, aby córka zaczęła pić tylko domowe kompoty!
Usuń