2016/03/21

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i oliwkami

Dzisiejsza sałatka ziemniaczana powstała na drugie śniadanie, ze składników, które akurat miałam pod ręką. Prosta i efekt końcowy bardzo smaczny. Bardzo lubię takie sałatki, zwłaszcza, kiedy można je przygotować w kilka chwil, a w dodatku są zdrowszą alternatywą popularnej sałatki jarzynowej. 

Zamiast majonezu można dodać do tej sałatki jogurt wymieszany z posiekanym czosnkiem. Świetnie sprawdzi się posiekana, czerwona, wyrazista w smaku i dodająca koloru, czerwona cebula. Po raz pierwszy połączyłam ziemniaki z czarnymi oliwkami i rzeczywiście udany duet. Przygotujcie koniecznie więcej takiej sałatki, posmakuje każdemu!




Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i oliwkami / 2 porcje

Składniki:
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach
  • 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 3 łyżki drylowanych czarnych oliwek
  • sol, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Kukurydzę bez zalewy przekładamy do miski.
  • Obrane ziemniaki i jajko oraz czarne oliwki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kukurydzy.
  • Natkę z pietruszki siekamy i wrzucamy do pozostałych składników.
  • Doprawiamy do smaku, skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz