2015/08/28

Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami

Lubię spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Wchodzę do kuchni i zamieniam się w czarodziejkę. Dzisiaj z obiadu pozostało kilka ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, wykorzystałam je do sałatki ze słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi, które, ku mojemu zadowoleniu były na wagę w jednym z hipermarketów, bardzo dobry pomysł, pochwalam! 

Nie marnujmy jedzenia, bo nawet z kilku pozostałych ziemniaków czy innych warzyw możemy przygotować wspaniałą kolację. Podobnie np. z chlebem, zróbcie pyszne grzanki do zupy lub bruschettę z czym tylko chcecie i co macie w lodówce, z resztek jedzenia naprawdę można wyczarować pyszności! Zobaczcie pomysły na weekend:

Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami

Składniki:
  • 6-8 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 małej cukinii
  • 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i pomarańczowych
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • sól

Przygotowanie:
  • Ziemniaki kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzu sałatkowym.
  • Oczyszczoną z gniazd paprykę kroimy w kostkę razem z kolorowymi pomidorkami i układamy na ziemniakach.
  • Cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paski, układamy na pozostałych warzywach.
  • Doprawiamy do smaku i oprószamy posiekaną natką z pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz