W 7 minut można przygotować obiad z makaronem. Bardzo proste danie, niezwykle aromatyczne, kolorowe i nawiązujące do włoskich smaków. Wystarczy kupić pomidory, najbardziej polecam do tego dania pomidory lima, które mają cienką skórkę, zwarty miąższ. Według mnie są najlepsze nie tylko na surowo, ale i do wszelkich sosów, także tych, które przygotowujemy w słoikach na zimę. To moja ulubiona odmiana.
Od dawna lubię łączyć pomidory z natką pietruszki, tak jak robiła to zawsze moja babcia Małgosia, wypróbujcie i zrozumiecie, dlaczego tak cenię to połączenie! Jeśli chodzi o kiełbasę najlepiej sprawdzi się np. żywiecka lub krakowska sucha. Oczywiście nie może zabraknąć czosnku, ziół i dobrej jakości oliwy.
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą / 2 porcje
Składniki:
- makaron spaghetti na dwie porcje
- 2 pomidory lima
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 pęczka natki z pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- gruby plaster kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej
- sól do smaku
- 2 łyżeczki oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Z kiełbasy usuwamy skórę i kroimy w kostkę.
- Natkę z pietruszki razem z obranym czosnkiem siekamy.
- Pomidory, kiełbasę, czosnek i natkę z pietruszki przekładamy do miski.
- Dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Ugotowany makaron odcedzamy.
- Przekładamy do miski z pomidorami i kiełbasą.
- Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku.
- Starannie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz