Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 26 lipca 2017

Pudding chia z musem z mango

Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, dlatego dzisiaj nareszcie jest! Przed Wami deser, propozycja na śniadanie idealna na każdą porę roku, a w lecie smakuje wyjątkowo. Bez dodatku cukru, sama słodycz mango w zupełności wystarczy. Takie dojrzałe i soczyste mango, które kupiłam przypadkowo dzisiaj, zainspirowało mnie wreszcie do przygotowania puddingu, o którym pisze cały świat, przede wszystkim sfera kulinarna. Z przepisu otrzymacie dwie porcje, wielkości takiej jak przedstawione na zdjęciu. 

Tak naprawdę pudding chia możecie łączyć z dowolnymi owocami. Ważne, aby były słodkie i soczyste. Poza mango świetnie nadają się: truskawki, czereśnie, kiwi, brzoskwinie i nektarynki. Nie kupujcie gotowych musów z mango, które sprzedawane są w puszkach. Sięgnijcie po świeże, sezonowe owoce i koniecznie pochwalcie się efektami!

W moich zapasach w szafce mam sporo chia, niecały kilogram, więc szykujcie się na kolejne inspiracje z tym super food jeszcze tego lata!

Koniecznie podajcie pudding chia z mango w przezroczystych szklankach. Uroczo prezentują się w słoiczkach, które bez problemu znajdziecie w sklepach internetowych czy stacjonarnych. 




Pudding chia z musem z mango / 2 porcje

Składniki:
  • 1 dojrzałe mango
  • 250 g jogurtu greckiego
  • około 4 łyżki mleka
  • 4 - 5 łyżeczek nasion chia plus do posypania
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych plus do posypania


Przygotowanie:
  • Jogurt grecki przelewamy do miseczki.
  • Dodajemy mleko, nasiona chia i wiórki kokosowe.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Mango obieramy ze skóry.
  • Kroimy na mniejsze kawałki.
  • Owoc przekładamy do blendera.
  • Miksujemy na gładki mus.
  • Jeśli owoc jest wystarczająco soczysty i słodki, nie ma potrzeby dodawania cukru do smaku.
  • Jeśli już, najlepszy będzie cukier kokosowy.
  • Do szklaneczek przelewamy pudding chia.
  • Na wierzchu układamy masę z mango.
  • Całość posypujemy kokosem i chia.
  • Niecierpliwi mogą zjeść pudding zaraz po przygotowaniu.
  • Najlepiej jednak poczekać i włożyć pudding do lodówki, na kilka godzin.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz