To moje pierwsze danie z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Do tej pory używałam jedynie tej z puszki-brązowej i to zazwyczaj do szybkich dań, zwłaszcza sałatek.
Dzisiejszy przepis to danie wegetariańskie, a zamiennikiem mięsa jest właśnie czerwona soczewica. Szybka w przygotowaniu. Całe danie bardzo smaczne, z dodatkiem cukinii i malutkich pieczarek. Na soczyste i piękne pomidory musimy jeszcze poczekać, dlatego używam tych w całości z puszki. Sprawdzają się w okresie, gdy sezon na pomidory wciąż przed nami. S
Suszone oregano, czosnek i słodka papryka to delikatne i aromatyczne dodatki do gulaszu warzywnego. Nie zabrakło grana padano i siemienia lnianego, które ostatnio dodaję do wszystkich niemal posiłków!
Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami / 4-5 porcji
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 200 g malutkich pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów w całości z puszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- woda
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżeczki siemienia lnianego w ziarenkach
- 1/4 szklanki startego grana padano/parmezanu
- 1/2 pęczka posiekanej natki z pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy.
- Czosnek kroimy na plasterki.
- Cebulę w piórka.
- Pieczarki myjemy, kroimy na połówki.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy czosnek obraz cebulę.
- Po chwili dodajemy pieczarki oraz soczewicę.
- Całość zalewamy pomidorami z puszki.
- Delikatnie łyżką rozgniatamy pomidory.
- Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
- Całość dusimy do momentu, aż soczewica i cukinia będą miękkie.
- W razie potrzeby można dolewać nieco wody.
- Na koniec dodajemy oregano oraz słodką paprykę.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy na ciepło, z posiekaną natką z pietruszki.
- Posypujemy startym grana padano i siemieniem lnianym.
- Idealnie smakuje z ulubionym pieczywem lub np. chlebkiem pita.
- Na drugi dzień smak jest jeszcze lepszy!
nie przepadam za soczewicą ale w tej wersji bym spróbowała
OdpowiedzUsuńPyszne. To był mój debiut z soczewicą i to bardzo udany. Mój dwulatek się zajadał. Dodałam jeszcze marchewkę i doprawiłam ostra papryka, pieprzem i lubczykiem.
OdpowiedzUsuńCieszę się, naprawdę i to bardzo ♥️
UsuńOd kilku miesięcy zalegała mi w kuchni czerwona soczewica. Natrafiłam na ten przepis i wyszedł OBŁĘDNY! :) Co zmieniłam, to zmniejszyłam ilość soli i dodałam kilka łyżek sosu sojowego (również zalegał ;) plus dorzuciłam 2 łyżki octu jabłkowego, bo lubię lekką kwasowość. Gratuluję, mega fajny przepis, pożywne i zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńJak miło czytać takie komentarze, dziękuję za sugestie, chętnie następnym razem przygotuję według Twojego pomysłu 😊
Usuń