2018/04/24

Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami

To moje pierwsze danie z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Do tej pory używałam jedynie tej z puszki-brązowej i to zazwyczaj do szybkich dań, zwłaszcza sałatek.

Dzisiejszy przepis to danie wegetariańskie, a zamiennikiem mięsa jest właśnie czerwona soczewica. Szybka w przygotowaniu. Całe danie bardzo  smaczne, z dodatkiem cukinii i malutkich pieczarek. Na soczyste i piękne pomidory musimy jeszcze poczekać, dlatego używam tych w całości z puszki. Sprawdzają się w okresie, gdy sezon na pomidory wciąż przed nami. S

Suszone oregano, czosnek i słodka papryka to delikatne i aromatyczne dodatki do gulaszu warzywnego. Nie zabrakło grana padano i siemienia lnianego, które ostatnio dodaję do wszystkich niemal posiłków! 






Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami / 4-5 porcji

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 200 g malutkich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów w całości z puszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • woda
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego w ziarenkach
  • 1/4 szklanki startego grana padano/parmezanu
  • 1/2 pęczka posiekanej natki z pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek obieramy.
  • Czosnek kroimy na plasterki.
  • Cebulę w piórka.
  • Pieczarki myjemy, kroimy na połówki.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy czosnek obraz cebulę.
  • Po chwili dodajemy pieczarki oraz soczewicę.
  • Całość zalewamy pomidorami z puszki.
  • Delikatnie łyżką rozgniatamy pomidory.
  • Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
  • Całość dusimy do momentu, aż soczewica i cukinia będą miękkie.
  • W razie potrzeby można dolewać nieco wody.
  • Na koniec dodajemy oregano oraz słodką paprykę.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy na ciepło, z posiekaną natką z pietruszki.
  • Posypujemy startym grana padano i siemieniem lnianym.
  • Idealnie smakuje z ulubionym pieczywem lub np. chlebkiem pita.
  • Na drugi dzień smak jest jeszcze lepszy!


5 komentarzy:

  1. nie przepadam za soczewicą ale w tej wersji bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. To był mój debiut z soczewicą i to bardzo udany. Mój dwulatek się zajadał. Dodałam jeszcze marchewkę i doprawiłam ostra papryka, pieprzem i lubczykiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kilku miesięcy zalegała mi w kuchni czerwona soczewica. Natrafiłam na ten przepis i wyszedł OBŁĘDNY! :) Co zmieniłam, to zmniejszyłam ilość soli i dodałam kilka łyżek sosu sojowego (również zalegał ;) plus dorzuciłam 2 łyżki octu jabłkowego, bo lubię lekką kwasowość. Gratuluję, mega fajny przepis, pożywne i zdrowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło czytać takie komentarze, dziękuję za sugestie, chętnie następnym razem przygotuję według Twojego pomysłu 😊

      Usuń