Od lat korzystam tylko z tego, sprawdzonego i zaufanego przepisu na ciasto do pizzy. Wychodzi idealne, a każda pizza to prawdziwe mistrzostwo na tym cieście. Jeśli już mowa o smaku pizzy to jestem tradycjonalistką i zdecydowanym moim faworytem jest pizza neapolitańska. A jaka jest Twoja ulubiona?
Do przygotowania pizzy polecam sos pomidorowy z ziołami, który ostatnio przygotowałam i wykorzystałam do dania makaronowego z pappardelle. Niedługo na blogu pojawi się także wersja ostrego sosu do makaronów, pizzy i nie tylko. Buon appetito!
Ciasto na pizzę
Składniki:
- 2 łyżeczki drożdży w proszku, polecam jednak świeże, ciasto o wiele lepiej wyrasta czyli 25 g
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
- W misce mieszamy pokruszone drożdże z solą i przesianą mąką.
- Stopniowo dolewamy wodę z oliwą.
- Na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Przekładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
- Ugniatamy ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką.
- Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C.
- Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy.
Przygotuj także pyszne mini calzone, przepis po kliknięciu w poniższe zdjęcie :)
Uwielbiam pizzę <3 tez mam swój ulubiony przepis od wielu lat ;)
OdpowiedzUsuńTeż mam jeden sprawdzony przepis na ciasto i czasami chciała bym spróbować czegoś nowego :) ostatnio wykorzystałam przepis J. Oliviera na oszukaną pizzę robi się ją 20 minut i jest bardzo fajna alternatywą jak trzeba coś zrobić na szybko.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast drożdży można dodać zakwasu?
OdpowiedzUsuńIle użyć świeżych drożdży ?
OdpowiedzUsuń1 kostka 25 g odpowiada 7 g drożdży w proszku
UsuńCzyli ile świeżych drożdży używasz?
OdpowiedzUsuńkostka czyli 100g :)
UsuńNajlepszy przepis !!!
OdpowiedzUsuń