2016/06/29

Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym

Mój pierwszy w tym sezonie bób wykorzystałam do sałatki. Większość zamroziłam, więc w najbliższym czasie będą kolejne inspiracje z bobem. Zielony, ugotowany, bez żadnych dodatków już sam w sobie jest przepyszny. W dzieciństwie nie potrafiłam przekonać się do bobu, za to teraz nie mam z tym najmniejszego problemu. 

Wykorzystuję go na wiele sposobów, bo przygotowuję bób w pietruszkowym pesto, robię zupy kremowe z pokruszoną fetą i mnóstwo sałatek z dodatkiem świeżych warzyw pachnących latem! Dzisiaj jedna z nich, zielona, bardzo orzeźwiająca, za sprawą posiekanego koperku i ogórka małosolnego. Jak dobrze mieć zaufany warzywniak na osiedlu, aż miło robić tam zakupy. Taka sałatka z powodzeniem zastąpi tradycyjny, ciężki obiad w upalne dni! Zamiast koperku można dodać posiekaną natkę lub dymkę.




Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym

Składniki:
  • 1 ogórek małosolny
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 200 g ugotowanego bobu
  • kilka dużych, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Bób i ziemniaki obieramy ze skóry.
  • Ziemniaki i ogórka małosolnego kroimy w kostkę i razem z bobem przekładamy do miski.
  • Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz