Mój pierwszy w tym sezonie bób wykorzystałam do sałatki. Większość zamroziłam, więc w najbliższym czasie będą kolejne inspiracje z bobem. Zielony, ugotowany, bez żadnych dodatków już sam w sobie jest przepyszny. W dzieciństwie nie potrafiłam przekonać się do bobu, za to teraz nie mam z tym najmniejszego problemu.
Wykorzystuję go na wiele sposobów, bo przygotowuję bób w pietruszkowym pesto, robię zupy kremowe z pokruszoną fetą i mnóstwo sałatek z dodatkiem świeżych warzyw pachnących latem! Dzisiaj jedna z nich, zielona, bardzo orzeźwiająca, za sprawą posiekanego koperku i ogórka małosolnego. Jak dobrze mieć zaufany warzywniak na osiedlu, aż miło robić tam zakupy. Taka sałatka z powodzeniem zastąpi tradycyjny, ciężki obiad w upalne dni! Zamiast koperku można dodać posiekaną natkę lub dymkę.
Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym
Składniki:
- 1 ogórek małosolny
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 200 g ugotowanego bobu
- kilka dużych, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- sól do smaku
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz