2015/10/20

Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia

Trwa tydzień języka włoskiego na świecie, a ja nie wyborażam sobie tego święta bez włoskich smaków. Przypominam wszystkich miłośnikom makaronów, że ten tydzień zakończy się Świętem Makaronu, które celebruje cały świat 25 października, pozostało juz tylko 5 dni!

Nie wyobrażam sobie włoskiej kuchni bez serów, ale nie tylko tych twardych, Uwielbiam ricottę, kremowa i jak się okazuje smaczna nie tylko w klasycznych połączeniach. W ubiegłym roku na warsztatach w Akademii Kurta Schellera Szef przygotował razem z nami zapiekaną ricottę z cytrusami i alkoholem, polecił nam również przygotowanie w domu wersji na słono, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i oliwą. Od tej pory, gdy tylko widzę lub słyszę i tym serze, kojarzy mi się z moim Mistrzem Kurtem Schellerem.



Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia

Składniki:

  • 2 garście szpinaku baby
  • 1/2 puszki konserwowej cieciorki
  • 1/4 kubeczka sera ricotta
  • pestki z 1/2 świeżego granatu
  • 2 łyżeczki nasionek chia
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:
  • Szpinak rozkładamy na talerzu, na liściach układamy cieciorkę bez zalewy.
  • Posypujemy pestkami granatu i przy pomocy łyżeczki nakładamy na liściach ser ricotta. Skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Posypujemy nasionkami chia, zwanymi także szałwią hiszpańską.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz