Jak już pewnie wiecie, mam słabość do szklanych butelek, buteleczek, słoików, słoiczków. Kolekcja się powiększa z tygodnia na tydzień, a dzisiaj wzbogaciła się o taką małą buteleczkę. Wykorzystałam ją do przygotowania aromatyzowanej oliwy z oliwek.
Taką buteleczkę wypełnioną aromatyzowaną oliwą, płynnym złotem, można potraktować jako dressing do sałaty, ale nie tylko. Można tworzyć wiele kombinacji smakowych, co tylko Wam przyjdzie do głowy, wykorzystajcie zioła rosnące w doniczkach na parapecie, cytrusy, suszone przyprawy. To świetnia zabawa, a smak wyjątkowy. Idealny prezent dla najbliższych!
Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili
Składniki:
- oliwa z oliwek pomarańczowa
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 szczypty suszonego oregano
- 2 szczypty płatków chili
Przygotowanie:
pierwszą taką oliwę przywiozłam z wakacji nad Adriatykiem, a teraz też juz robię sama :)
OdpowiedzUsuńOliwy smakowe domowej roboty są pyszne i tanie :) Bardzo fajny pomysł a i buteleczka to był dobry zakup ;)
OdpowiedzUsuńi ile kombinacji smakowych!
Usuń