2015/10/07

Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili

Jak już pewnie wiecie, mam słabość do szklanych butelek, buteleczek, słoików, słoiczków. Kolekcja się powiększa z tygodnia na tydzień, a dzisiaj wzbogaciła się o taką małą buteleczkę. Wykorzystałam ją do przygotowania aromatyzowanej oliwy z oliwek.

Taką buteleczkę wypełnioną aromatyzowaną oliwą, płynnym złotem, można potraktować jako dressing do sałaty, ale nie tylko. Można tworzyć wiele kombinacji smakowych, co tylko Wam przyjdzie do głowy, wykorzystajcie zioła rosnące w doniczkach na parapecie, cytrusy, suszone przyprawy. To świetnia zabawa, a smak wyjątkowy. Idealny prezent dla najbliższych!



Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili

Składniki:

  • oliwa z oliwek pomarańczowa
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • 2 szczypty płatków chili
Przygotowanie:
  • Do buteleczki wsypujemy zioła.
  • Obrany czosnek kriomy na plasterki i dodajemy do buteleczki z ziołami.
  • Całość zalewamy oliwą z oliwek pomarańczową.

3 komentarze:

  1. pierwszą taką oliwę przywiozłam z wakacji nad Adriatykiem, a teraz też juz robię sama :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oliwy smakowe domowej roboty są pyszne i tanie :) Bardzo fajny pomysł a i buteleczka to był dobry zakup ;)

    OdpowiedzUsuń