Nasiona chia, zwane także szałwią hiszpańską dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Chia to produkt superfood. Jak się okazuje, chia należą do tej samej rodziny co melisa czy mięta. Nasiona poprzez wchłanianie i zatrzymywanie wody w organiźmie, powodują, podobnie jak spożywanie siemienia lnianego, uczucie sytości.
Od niedawna znalazły i w mojej kuchni swoje miejsce. Wykorzystuję chia do dań słodkich i wytrawnych. Połączenie owsianki tropikalnej z ziarenkami chia to u mnie podstawa. Posmakowały mi także w wersji, jako dodatek do słodko - słonych sałatek, wyglądają podobnie jak ziarenka maku, a ja nie wyobrażam sobie dzisiaj gotowania bez chia.
- Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili
- Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia
- Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu
- Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia
- Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką
- Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty
- Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza