Cieciorka jest pyszna. Lubię jej połączenie z czosnkiem, suszonymi ziołami i pomidorami. Wiele kombinacji smakowych już wypróbowałam, ale nigdy nie robiłam pasty z ciecierzycy. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją z dodatkiem suszonego oregano, czosnku, dobrej jakości oliwy z oliwek, dodałam moje ulubione ostatnio nasionka chia, które wykorzystałam już w dwóch przepisach:
- Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu
- Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia
Powstała genialna pasta do chleba. Sprawdzi się świetnie z pieczywem z patelni, czyli z chlebkami flatbread, przepis znajdziecie tutaj.
Co można zrobić z ciecierzycą?
- Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką
- Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach
- Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki
- Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami
Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia
Składniki:
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 szczypty suszonego oregano
- 1 garść orzechów (u mnie nerkowce z orzechami włoskimi)
- 1 szczypta płatków chili do posypania
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
- 2 szczypty nasion chia do posypania
Przygotowanie:
- Do blendera/moździerza wkładamy cieciorkę i ząbek czosnku, dodajemy orzechy oraz sól i słodką paprykę w proszku.
- Całość miksujemy/ucieramy na gładką pastę, dodając stopniowo oliwę z oliwek.
- Podajemy jako dodatek do pieczywa, skropione oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posypując wierzch nasionami chia i płatkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz