2015/10/21

Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia

Cieciorka jest pyszna. Lubię jej połączenie z czosnkiem, suszonymi ziołami i pomidorami. Wiele kombinacji smakowych już wypróbowałam, ale nigdy nie robiłam pasty z ciecierzycy. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją z dodatkiem suszonego oregano, czosnku, dobrej jakości oliwy z oliwek, dodałam moje ulubione ostatnio nasionka chia, które wykorzystałam już w dwóch przepisach:


Powstała genialna pasta do chleba. Sprawdzi się świetnie z pieczywem z patelni, czyli z chlebkami flatbread, przepis znajdziecie tutaj.

Co można zrobić z ciecierzycą?


Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia

Składniki:
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • 1 garść orzechów (u mnie nerkowce z orzechami włoskimi)
  • 1 szczypta płatków chili do posypania
  • 1 szczypta soli
  • 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
  • 2 szczypty nasion chia do posypania
Przygotowanie:
  • Do blendera/moździerza wkładamy cieciorkę i ząbek czosnku, dodajemy orzechy oraz sól i słodką paprykę w proszku. 
  • Całość miksujemy/ucieramy na gładką pastę, dodając stopniowo oliwę z oliwek.
  • Podajemy jako dodatek do pieczywa, skropione oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posypując wierzch nasionami chia i płatkami chili.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz