Orzechy włoskie, najlepsze jakie ostatnio miałam okazję jeść, zatopione były w miodzie akacjowym, który otrzymałam po warsztatach kuchni greckiej. Wykorzystałam już cały słoiczek, były sałatki wytrawne, słodkie greckie desery, a wiele wieczorów zakończyło się mlekiem w kubku z dodatkiem orzechów i miodu.
Tym razem mam świeże orzechy, które suszą się pod kaloryferem, a gdy będą gotowe, pojawią się nowe przepisy orzechowe. Już teraz przygotowałam kilka inspiracji z ich wykorzystaniem. Najpopularniejsze połaczenia w wytrawnych sałatkach to orzechy i gruszka, rukola, ser pleśniowy, miód, rukola, spróbujcie także połączenia podobnego, tylko, że zamiast gruszki użyjcie marynowanych buraczków.
- Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami
- Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami
- Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie
- Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu
- Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
- Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi
Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuń