Tak dawno nie było pierogów. Zrobiłam więc moje ulubione, ze szpinakiem baby, z dużą ilością czosnku. Pierożki podałam po raz pierwszy z dipem z ricotty, o którym pisałam Wam już kilka dni temu. Cudowne połączenie! Spróbujcie!
Na parapecie na swoją kolej czeka dynia, kto wie, może powstaną pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu:
- Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem
- Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką
- Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
- Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami
Składniki:
na ciasto do pierogów:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- mąka do posypania blatu
na farsz:
- opakowanie świeżego szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- nasiona chia, wiórki grana padano i płatki chili do posypania
- sól, pieprz do smaku
dip z ricotty, przepis znajdziesz tutaj
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek i stopniowo dodajemy liście szpinaku. Calość dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy odjętość, a nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku. Przekładamy farsz do miski.
- Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku.
- Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem z ricotty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz