2015/10/30

Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty

Tak dawno nie było pierogów. Zrobiłam więc moje ulubione, ze szpinakiem baby, z dużą ilością czosnku. Pierożki podałam po raz pierwszy z dipem z ricotty, o którym pisałam Wam już kilka dni temu. Cudowne połączenie! Spróbujcie!

Na parapecie na swoją kolej czeka dynia, kto wie, może powstaną pierożki z dynią? Zobaczcie jakie pierogowe przepisy znajdziecie na blogu:


Pierogi ze szpinakiem  z dipem z ricotty

Składniki:
na ciasto do pierogów:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • mąka do posypania blatu
na farsz:
  • opakowanie świeżego szpinaku baby
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • nasiona chia, wiórki grana padano i płatki chili do posypania
  • sól, pieprz do smaku
dip z ricotty, przepis znajdziesz tutaj

Przygotowanie:

  • Na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek i stopniowo dodajemy liście szpinaku. Calość dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy odjętość, a nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku. Przekładamy farsz do miski.
  • Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku.
  • Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem z ricotty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz