Ricotta świetnie sprawdza się nie tylko w wersji na słodko. Włoski ser, jeden z moich ulubionych, podałam wczoraj jako dip, do pierogów ze szpinakiem.
Delikatny ser, kremowy, w połączeniu z cytrusową skórką, płatkami chili i ziarenkami chili to rzeczywiście był dobry pomysł! Taki dip można wykorzystać do pieczywa, przekąsek włoskich lub nadziać ravioli i inne nie tylko włoskie pierogi.
Pieczona ricotta to prawdziwe niebo w gębie. Wystarczy ricottę przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować oliwą z oliwek, oprószyć ziołami i zapiekać, aż skórka ricotty zezłoci się. Później pozostaje tylko dodanie posiekanych suszonych pomidorów, rukoli, oliwek, co tylko Wam przyjdzie do głowy!
Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili
Składniki:
- kubeczek ricotty
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 łyżki startego grana padano
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 łyżeczki nasiona chia
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ricottę przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę z cytryny, grana padano, pokruszone płatki chili oraz nasiona chia.
- Całość mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Wierzch posypujemy nasionami chia, startą skórką z cytryny i chili, skrapiamy oliwą z oliwek.
- Podajemy jako dodatek do pieczywa i przekąsek włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz