2015/10/21

Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu

Nasiona chia zagościły na dobre w Mojej smacznej kuchni. Możecie spotkać się także z nazwą szałwia hiszpańska. Drobniuteńkie, najpopularniejsze w deserach mlecznych, ale nie tylko. Jak się okazuje nasionami można posypać sałatki, używać do jogurtów, koktajli. Dzięki temu, że chia zatrzymuja i wchłaniają wodę, zapewniają uczucie sytości.

Wczoraj pojawiła się pierwsza propozycja z chia, wytrawna: Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chiaDzisiaj będzie na słodko, idealny przepis na śniadanie czy deser.


Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki nasion chia + do posypania
  • pestki z 1/2 granatu
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy w syropie
Przygotowanie:
  • Do garnka, najlepiej specjalnie przeznaczonego do gotowania mleka, wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i chia.
  • Zagotowujemy, a później zmniejszamy ogień i gotujemy, około 10 minut.
  • Gotowe przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy skórkę z pomarańczy oraz pestki z granatu, posypujemy chia.
  • Świetnie smakuje na gorąco i na zimno.

1 komentarz: