Nasiona chia zagościły na dobre w Mojej smacznej kuchni. Możecie spotkać się także z nazwą szałwia hiszpańska. Drobniuteńkie, najpopularniejsze w deserach mlecznych, ale nie tylko. Jak się okazuje nasionami można posypać sałatki, używać do jogurtów, koktajli. Dzięki temu, że chia zatrzymuja i wchłaniają wodę, zapewniają uczucie sytości.
Wczoraj pojawiła się pierwsza propozycja z chia, wytrawna: Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia. Dzisiaj będzie na słodko, idealny przepis na śniadanie czy deser.
Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki nasion chia + do posypania
- pestki z 1/2 granatu
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy w syropie
Przygotowanie:
- Do garnka, najlepiej specjalnie przeznaczonego do gotowania mleka, wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i chia.
- Zagotowujemy, a później zmniejszamy ogień i gotujemy, około 10 minut.
- Gotowe przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy skórkę z pomarańczy oraz pestki z granatu, posypujemy chia.
- Świetnie smakuje na gorąco i na zimno.
chia i owsianka razem? ciekawe połaczenie :) muszę spróbować
OdpowiedzUsuń