2015/10/22

Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia

Od kilku dni czekała na swoja kolej w przepisach dynia hokkaido. Wydrążyłam środek, pokroiłam na mniejsze kawałki, skropiłam pomarańczową oliwą i włożyłam do piekarnika. Zrobiłam pyszny mus owocowy, samo zdrowie! A pieczona dynia sama w sobie jest wyśmienita, jak najlepsze i najzdrowsze frytki. Dzisiaj również wykorzystałam nasionka chia

Dyniowe przepisy znajdziecie tutaj i zachęcam do kupienia dyni już teraz!


Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia

Składniki:
  • 1/4 dyni hokkaido
  • 4 jabłka
  • kilka łyżek wody
  • cukier do smaku
  • mieszanka przypraw do szarlotki
  • lyżka nasion chia
  • łyżka płatków owsianych
Przygotowanie:
  • Z dyni wydrążamy środek. W naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia, układamy dynię pokrojoną w plastry. Pieczemy  w 200 st. Celcjusza, aż będzie miękka. Wyciągamy z piekarnika, obieramy ze skóry, gdy przestygnie. Miąższ przekładamy do blendera.
  • Jabłka umyte obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na dno garnka wylewamy nieco wody, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i przyprawę do szarlotki. Dusimy 10 -15 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy do blendera.
  • W blenderze miksujemy na gładką masę dynię z jabłkami.
  • Podajemy jako deser, posypane ziarnia chia i platkami owsianymi.



3 komentarze: