Wczoraj upiekłam wyjątkową babkę, wilgotną, na pomarańczowej oliwie z oliwek z Grecji, z czekoladą i skórką pomarańczową. Dzisiaj została już tylko połowa. Rzadko piekę ciasta, ale wczoraj nawet mroźne powietrze nie zniechęciło mnie do wyjścia po brakujące składniki. Babki dla mnie muszą być wilgotne, wyrośniete i koniecznie pieczone na oliwie z oliwek, która nadaje im wyjątkowy smak, kolor, a przede wszystkim wilgotność. Zawsze, gdy tylko mam dobrą oliwę z oliwek, korzystam i robię coś na słodko lub na słono. W kolejce czeka focaccia, ale póki co jest jeszcze ciasto, niedziela i świetna okazja do pieczenia. Wykorzystajcie ten wolny czas na realks przy pysznym ciachu.
Pomarańczowa babka z czekoladą
Składniki:
- 250 ml mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki pomarańczowej oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- mleczna polewa czekoladowa
- skórka z pomarańczy w syropie
- bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w jednej misce.
- Do drugiej, większej miski wlewamy mleko, pomarańczową oliwę z oliwek, roztrzepane jajka i wsypujemy cukier, całość mieszamy, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, starannie całość mieszamy.
- Ciasto wylewamy do formy "keksówki" wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek i wysypanej bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
- Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową, na samym wierzchu układamy grubą warstwę skórki pomarańczowej w syropie.
Wygląda super <3 A gdzie dostanę taką oliwę?
OdpowiedzUsuńakurat oliwę dostałam w ramach tygodnia greckiego podczas warsztatów Lidl :)
Usuń