2015/10/29

Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką

Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam zgrzewane kanapki z ricottą, która bardzo mi posmakowała w wersji na ciepło, z dodatkami: płatki owsiane, nasiona chia, skórka otarta z cytryny, płatki chili. Ostatnio niemal do wszystkiego dodaję ziarenka chia, które tak bardzo polubiłam i polecam! 

Chrupiące, dobrze nadziane kanapki, można zapakować do pracy, ale też zjęśc na kolację. Jakie pieczywo wykorzystać? Takie jakie najbardziej lubicie, mogą być to razowe chleby z ziarniami, im więcej dodatków tym lepiej!

Śniadaniowe kanapki na ciepło znajdziecie oczywiście na blogu, zobaczcie co można przygotować:


Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką

Składniki:
  • 2 kromki chleba, u mnie pszenny
  • 1 garść rukoli
  • 2 plasterki dobrej jakości szynki
  • 1/2 kubeczka sera ricotta
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka nasiona chia
  • 1 szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka startego sera grana padano
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Ricottę mieszamy z płatkami owsianymi, nasionami chia, skórką z cytryny, płatkami chili, oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Zgrzewacz do kanapek smarujemy oliwą.
  • Na jedną z kromek nakładamy grubą warstwę ricotty z dodatkami, układamy kolejno plasterki szynki, na samym wierzchu rukolę, przykrywamy drugą kromką i zgrzewamy.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu, z pozostałą ricottą, którą smarujemy kanapkę podczas zajadania.


2 komentarze:

  1. Właśnie wczoraj pierwszy raz spróbowałem nasion chia będąc u znajomych i chyba też się do nich przekonam. Świetne kanapki na śniadanie :) Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń