Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam zgrzewane kanapki z ricottą, która bardzo mi posmakowała w wersji na ciepło, z dodatkami: płatki owsiane, nasiona chia, skórka otarta z cytryny, płatki chili. Ostatnio niemal do wszystkiego dodaję ziarenka chia, które tak bardzo polubiłam i polecam!
Chrupiące, dobrze nadziane kanapki, można zapakować do pracy, ale też zjęśc na kolację. Jakie pieczywo wykorzystać? Takie jakie najbardziej lubicie, mogą być to razowe chleby z ziarniami, im więcej dodatków tym lepiej!
Śniadaniowe kanapki na ciepło znajdziecie oczywiście na blogu, zobaczcie co można przygotować:
- Chrupiące grzanki czosnkowe
- Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem
- Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą
- Chrupiące tosty z wędzonym serem
- Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki
- Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką
- Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami
Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką
Składniki:
- 2 kromki chleba, u mnie pszenny
- 1 garść rukoli
- 2 plasterki dobrej jakości szynki
- 1/2 kubeczka sera ricotta
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka nasiona chia
- 1 szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka startego sera grana padano
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ricottę mieszamy z płatkami owsianymi, nasionami chia, skórką z cytryny, płatkami chili, oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Zgrzewacz do kanapek smarujemy oliwą.
- Na jedną z kromek nakładamy grubą warstwę ricotty z dodatkami, układamy kolejno plasterki szynki, na samym wierzchu rukolę, przykrywamy drugą kromką i zgrzewamy.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu, z pozostałą ricottą, którą smarujemy kanapkę podczas zajadania.
Właśnie wczoraj pierwszy raz spróbowałem nasion chia będąc u znajomych i chyba też się do nich przekonam. Świetne kanapki na śniadanie :) Super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń