W naszym kraju oprócz miłośników tradycyjnych potraw wciąż przybywa zwolenników także innych orientalnych smaków. Kuchnia azjatycka i polska pozornie różnią się od siebie, jednak coraz częściej możemy zaobserwować przenikanie różnych egzotycznych składników lub przepisów do naszych rodzimych potraw. Jakie inspiracje polscy kucharze czerpią z kuchni Dalekiego Wschodu? Tego dowiesz się z naszego materiału.
Polak lubi dobrze zjeść
Bigos, kotlet schabowy z ziemniakami, żeberka czy gęste sosy to tradycyjne dania kuchni polskiej. Znamy je z dzieciństwa i niedzielnych obiadów u babci. Niewątpliwie nasze rodzime dania są pyszne i często goszczą na naszych stołach. Należy jednak pamiętać, że chociaż ulubione potrawy są smaczne, to są również bardzo kaloryczne i tłuste. Nic więcej dziwnego, że coraz częściej eksperymentujemy w kuchni, żeby jeść lekkostrawnie i zdrowiej.
Nowoczesna kuchnia polska
Innowacyjne i pomysłowe, a jednocześnie tradycyjne – tak możemy opisać potrawy, które obecnie serwowane są nie tylko w wykwintnych restauracjach, ale także w naszych domach. Polacy coraz chętniej i odważniej wykorzystują w przygotowaniu posiłków orientalne przyprawy i dodatki, dzięki którym dania zyskują ciekawy smak. Wyobraź sobie, jak smaczna może być sałatka jarzynowa, jeśli dodasz do niej odrobinę świeżej kolendry lub gdy kurczaka zamarynujesz w oleju sezamowym z dodatkiem grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej.
Po azjatycku, czyli jak?
Kuchnia Dalekiego Wschodu jest niezwykle oryginalna i jednocześnie zdrowa, dzięki różnorodności smaków i przypraw. Cieszy się ogromną popularnością i zdobywa coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. Również w Polsce nie obce są nam składniki stosowane w tradycyjnych potrawach azjatyckich. Chętnie sięgamy po czerwone chilli, sos sojowy czy eksperymentujemy z popularną przyprawą curry. Te dodatki, które kupisz w każdym dużym hipermarkecie takim jak http://intermarche.pl/, już na stałe zagościły w naszych domowych kuchniach. Polacy coraz częściej wybierają się także do restauracji, specjalizujących się w daniach tego regionu. Szczególnie lubimy japońskie sushi, czy sajgonki. Tradycyjna Polska kuchni wcale nie musi być nudna – wystarczy odrobina wyobraźni i egzotyczne składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz