2015/10/18

Sałatka z burakiem z rukolą i orzechami

Podczas moich wycieczek do innych miast w Polsce staram się korzystać z uroków wyjazdu jak tylko to możliwe. Pozwalam sobie wtedy na totalny luz , chętnie przemieszczam się pomiędzy nieznanymi mi uliczkami w poszukiwaniu nowych miejsc kulinarnych. 

Podczas mojej ostatniej wycieczki do stolicy odwiedziłam przytulne miejsce na Mokotowie. Lubię podpatrywać co inni ludzie zamawiają, a wtedy była akurat pora lunchu. Zdecydowana większość klientów zamówiła sałatkę z burczaków z balsamico i rukolą, a ja po powrocie obiecałam sobie, że wreszcie przygotuję taką na blogu.

Buraczki to nie tylko podstawa barszczu czy dodatku do niedzielnego obiadu. Można zrobić marynowane w słoikach na zimę, w całości lub w plasterkach czy mniejszych kawałkach, sok z buraków piła bardzo często moja babcia, a ja wciąż marzę o pięknej i funkcjonalnej sokowirówce.

Prawdziwym mistrzostwem były buraczki z suszonymi figami przygotowane przez Jurka Sobieniaka jako dodatek do steków, które jedliśmy podczas warsztatów kulinarnych w Krakowie. A Wy w jakiej postaci najbaradziej lubicie to warzywo?





Sałatka z buraka z rukolą i orzechami 

Składniki:

  • garść rukoli
  • 1 ugotowany burak
  • garść posiekanych pekanów i orzechów włoskich
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami, przepis tutaj
Przygotowanie:
  • Rukolę rozkładamy na talerzu.
  • Obranego buraka korimy na plasterki i układamy na rukoli.
  • Posypujemy orzechami i skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
  • Odstawiamy na kwadrans, aż smaki "przegryzą się".
  • Buraczki można upiec w piekarniku, pokroić na plasterki i zamarynować w oliwie z octem balsamicznym, a później tylko rozłożyć na talerzu i posypać orzechami.


2 komentarze:

  1. lubię sałatki z burakiem, robie nawet podobną do tej, ale z dodaję jeszcze ser kozi :)

    OdpowiedzUsuń