2015/10/17

Surówka z dyni z rukolą i orzechami

Październik, jesienny czas to najlepsza pora na dyniowe przysmaki. Latem wykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy:


Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek.



Surówka z dyni z rukolą i orzechami

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 1/4 małej dyni hokkaido
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g nerkowców
  • 4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
  • Oliwę z oliwek aromatyzowaną ziołami mieszamy z miodem i sokiem z cytryny w miseczce lub słoiczku, tak, aby powstała jednolita emulsja.
  • Dynię obieramy ze skóry, usuwamy środek, najlepiej łyżeczką. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy wstążki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Na talerzu rozkładamy rukolę, zamarynowaną dynię, wierzch sałatki posypujemy kawałkami orzechów.


4 komentarze:

  1. Fajny pomysł....nie wiedziałam, że dynię można jadać na surowo. Muszę koniecznie wypróbować.
    P.S. Piękny talerz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. talerz kupiony na targu staroci w Bytomiu; dynia na surowo jest moją ulubioną :)

      Usuń