Październik, jesienny czas to najlepsza pora na dyniowe przysmaki. Latem wykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy:
- Frittata z cukinią i oregano
- Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem
- Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach
- Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem
- Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek.
- Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
- Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
- Bruschetta z cukinią i hokkaido
Surówka z dyni z rukolą i orzechami
Składniki:
- opakowanie rukoli
- 1/4 małej dyni hokkaido
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g nerkowców
- 4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Oliwę z oliwek aromatyzowaną ziołami mieszamy z miodem i sokiem z cytryny w miseczce lub słoiczku, tak, aby powstała jednolita emulsja.
- Dynię obieramy ze skóry, usuwamy środek, najlepiej łyżeczką. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy wstążki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Na talerzu rozkładamy rukolę, zamarynowaną dynię, wierzch sałatki posypujemy kawałkami orzechów.
Pyszne propozycję :-)
OdpowiedzUsuńo tak :)
UsuńFajny pomysł....nie wiedziałam, że dynię można jadać na surowo. Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńP.S. Piękny talerz ;)
talerz kupiony na targu staroci w Bytomiu; dynia na surowo jest moją ulubioną :)
Usuń