Październik, jesienny czas to najlepsza pora na dyniowe przysmaki. Latem wykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy:
- Frittata z cukinią i oregano
 - Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem
 - Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach
 - Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem
 - Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
 
Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek.
- Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
 - Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
 - Bruschetta z cukinią i hokkaido
 
Surówka z dyni z rukolą i orzechami
Składniki:
- opakowanie rukoli
 - 1/4 małej dyni hokkaido
 - 100 g orzechów włoskich
 - 100 g nerkowców
 - 4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1/2 łyżeczki miodu
 
Przygotowanie:
- Oliwę z oliwek aromatyzowaną ziołami mieszamy z miodem i sokiem z cytryny w miseczce lub słoiczku, tak, aby powstała jednolita emulsja.
 - Dynię obieramy ze skóry, usuwamy środek, najlepiej łyżeczką. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy wstążki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
 - Na talerzu rozkładamy rukolę, zamarynowaną dynię, wierzch sałatki posypujemy kawałkami orzechów.
 
Pyszne propozycję :-)
OdpowiedzUsuńo tak :)
UsuńFajny pomysł....nie wiedziałam, że dynię można jadać na surowo. Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńP.S. Piękny talerz ;)
talerz kupiony na targu staroci w Bytomiu; dynia na surowo jest moją ulubioną :)
Usuń