2015/10/28

Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili

Ricotta świetnie sprawdza się nie tylko w wersji na słodko. Włoski ser, jeden z moich ulubionych, podałam wczoraj jako dip, do pierogów ze szpinakiem. 

Delikatny ser, kremowy, w połączeniu z cytrusową skórką, płatkami chili i ziarenkami chili to rzeczywiście był dobry pomysł! Taki dip można wykorzystać do pieczywa, przekąsek włoskich lub nadziać ravioli i inne nie tylko włoskie pierogi. 

Pieczona ricotta to prawdziwe niebo w gębie. Wystarczy ricottę przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować oliwą z oliwek, oprószyć ziołami i zapiekać, aż skórka ricotty zezłoci się. Później pozostaje tylko dodanie posiekanych suszonych pomidorów, rukoli, oliwek, co tylko Wam przyjdzie do głowy!


Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili

Składniki:

  • kubeczek ricotty
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 łyżki startego grana padano
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżeczki nasiona chia
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Ricottę przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę z cytryny, grana padano, pokruszone płatki chili oraz nasiona chia.
  • Całość mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Wierzch posypujemy nasionami chia, startą skórką z cytryny i chili, skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Podajemy jako dodatek do pieczywa i przekąsek włoskich.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz