Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 5 kwietnia 2017

Domowy majonez na oleju rzepakowym

Wielkanoc tuż tuż, nie może więc zabraknąć na stole domowego majonezu. Jest o niebo lepszy od tego sklepowego, w dodatku przygotowany samodzielnie smakuje zawsze lepiej! Wystarczy ręczny blender lub mikser i kilka prostych składników. Tym razem zrobiłam majonez na oleju rzepakowym, otrzymałam piękny kolor, który zachwyca oko. Nie dodałam octu, a sok z cytryny, dzięki czemu majonez jest delikatniejszy w smaku.




Domowy majonez

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 350 ml oleju rzepakowego

Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową.

Przygotowanie:
  • Do miski wbijamy jajko.
  • Dodajemy musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  • Miksujemy nieustannie.
  • Stopniowo wlewamy olej rzepakowy.
  • Miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
  • Majonez domowy przechowujemy w słoiczku w lodówce, do tygodnia.

5 komentarzy :

  1. Nie mam pojęcia, jak to się dzieje... Przywiódł mnie tutaj czysty przypadek. Kilka dni temu postanowiłam spróbować zrobić domowy majonez, trzeba było więc rozejrzeć się za przepisem. W natłoku zajęć wypadło mi to zupełnie z głowy. Aż do dziś - gdy znalazłam się u Ciebie. Przepis sobie skradnę do specjalnego zeszytu i oczywiście wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam majonez na chemię :) Niezła zabawa :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, by na tegoroczne święta i majonez przygotować własnoręcznie :)

    OdpowiedzUsuń