Wielkanoc tuż tuż, nie może więc zabraknąć na stole domowego majonezu. Jest o niebo lepszy od tego sklepowego, w dodatku przygotowany samodzielnie smakuje zawsze lepiej! Wystarczy ręczny blender lub mikser i kilka prostych składników. Tym razem zrobiłam majonez na oleju rzepakowym, otrzymałam piękny kolor, który zachwyca oko. Nie dodałam octu, a sok z cytryny, dzięki czemu majonez jest delikatniejszy w smaku.
Domowy majonez
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 350 ml oleju rzepakowego
Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
Nie mam pojęcia, jak to się dzieje... Przywiódł mnie tutaj czysty przypadek. Kilka dni temu postanowiłam spróbować zrobić domowy majonez, trzeba było więc rozejrzeć się za przepisem. W natłoku zajęć wypadło mi to zupełnie z głowy. Aż do dziś - gdy znalazłam się u Ciebie. Przepis sobie skradnę do specjalnego zeszytu i oczywiście wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam majonez na chemię :) Niezła zabawa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
w kuchni jest zawsze dobra zabawa!
UsuńŚwietny pomysł, by na tegoroczne święta i majonez przygotować własnoręcznie :)
OdpowiedzUsuńtak! efekt zadowoli każdego!
UsuńCiekawy kolor ;) Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńto zasługa rzepaku :)
Usuń