2017/03/23

Warzywa zapiekane z jajkami

Najwygodniejsze śniadania to takie, które można przygotować w jednym naczyniu. Od dawna nie jem pieczywa, staram się za to urozmaicać najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Jajka zawsze mam w lodówce, kilka dodatków, zapiekam w piekarniku i gotowe, ciepłe śniadanie mam już po kwadransie. 



Warzywa zapiekane z jajkami / 1 porcja

Składniki:
  • 1 ziemniak
  • 1/4 brokuła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki konserwowego groszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Ziemniaka kroimy na półplasterki. Nie obieramy ze skóry.
  • Czosnek obrany kroimy na plasterki.
  • Na oliwie z oliwek smażymy brokuły z czosnkiem i ziemniakami, aż będą półtwarde.
  • Dodajemy suszony tymianek, słodką paprykę w proszku.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Wbijamy dwa jajka.
  • Zapiekamy przez nie dłużej niż 15 minut w temp. 180 st. C.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Wierzch posypujemy odsączonym konserwowym groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz