Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 15 marca 2017

Pieczone warzywa śródziemnomorskie

Na jednej patelni połączyłam ze sobą moje ulubione warzywa śródziemnomorskie. Po 30 minutach otrzymałam pachnące włoskim słońcem warzywa, z dodatkiem tymianku, który roztarłam w dłoniach, dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu i smaku. Takie danie może być doskonałą bazą do powstania nowego przepisu, bo otrzymane warzywa można np. zblendować z bulionem i podać w postaci gęstej, kremowej zupy z grzankami. Pieczone warzywa warto podać z ulubionym makaronem lub pieczonym mięsem. Pomysłów jest sporo, czas na przedstawienie przepisu.



Pieczone warzywa śródziemnomorskie

Składniki:
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Umyte warzywa osuszamy.
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy ząbki czosnku.
  • Cukinię i bakłażana kroimy na plastry, a te następnie na cztery części.
  • Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną marchew i ziemniaki na grubsze plasterki.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Skrapiamy olejem.
  • W dłoniach rozcieramy suszony tymianek i posypujemy wszystkie warzywa.
  • Doprawiamy sola do smaku.
  • Mieszamy starannie.
  • Pieczemy przez 30 minut w temp. 200 st. C.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz