2017/03/14

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem

Wiosna nadchodzi dużymi krokami. Co roku, o tej porze mam właśnie ochotę na pieczone ziemniaki, pachnące czosnkiem i świeżym koperkiem. Uwielbiam takie smaki, szybkie frytki, z minimalną ilością tłuszczu, do tego majonez domowy, cudownie i mega pysznie! Porcja w sam raz dla jednej osoby.



Pieczone ziemniaki z czosnkiem koperkiem / 1 porcja

Składniki:
  • 4 podobnej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej papryki w proszku
  • 3 łyżeczki posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • majonez do podania

Przygotowanie:

  • Ziemniaki myjemy.
  • Osuszamy i kroimy na ósemki.
  • Ziemniaki rozkładamy w naczyniu żaroodpornym z ząbkami czosnku.
  • Skrapiamy olejem, oprószamy słodką papryką w proszku i solą.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 st. C , aż powstanie złotobrązowa skórka.
  • W połowie pieczenia przewracamy kawałki ziemniaków.
  • Podajemy oprószone posiekanym koperkiem, z domowym majonezem.

2 komentarze:

  1. Bardzo rzadko jem ziemniaki, ale na takie pieczone bym się od razu rzuciła;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olgo ja podobnie, ale od czasu do czasu mam ochotę na takie :)

      Usuń