Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 21 lipca 2015

Flatbread z patelni

Po ostatnim przepisie na proziaki, ktore były tak dobre, że zjadałam kilka sztuk na cieplo, nabrałam ochoty na inne tego rodzaju pieczywo z patelni. Szukałam i znalazłam przepis u Malwiny z bloga Filozofia smaku

Miałam pod ręką maślankę, więc zamiast jogurtu greckiego, jak w przepisie Malwiny, wykorzystałam to co mam. Zamiast sody dodałam proszek do pieczenia. Od siebie dodałam słodką paprykę w proszku.



Flatbread z patelni

Składniki:
  • 1 szklanka mąki, użyłam mąki do pizzy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml maślanki
Przygotowanie:
  • Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę, sól i sodę oraz posiekaną natkę. Mieszamy łyżką.
  • Zagniatamy ciasto i odstawiamy, pod przykryciem na 30-60 minut.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 2 mm placuszki.
  • Placuszki smażymy na suchej, nieprzywieralnej patelni, przez 1-2 minuty, z każdej strony.

Piknik

13 komentarzy :

  1. te placuszki(cudne zreszta i smakowite), jak sie maja na 2-gi dzien??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, chlebki robiłam dzisiaj po raz pierwszy i tak smakowały, że wszystko zjedzone; następnym razem zrobię więcej to dam znać jakie są na następny dzień :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Kasiu, wypróbowałam, lecz polecam przygotowywać na świeżo i nie zostawiać na kolejny dzień, bo nie będą tak chrupiące i miękkie jak po usmażeniu :)

      Usuń
  2. ile z tego przepisu wychodzi placuszków? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Werko 4-5 dużych, możesz zrobić więcej mniejszych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajowe! Też spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie toleruje laktozy, czy nada sie mleko bez laktozy zamiast maslanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oto odpowiedź bezpośrednio od autorki przepisu: "Jogurt naturalny o dobrym składzie (czyli tylko mleko i kultury bakterii). Jogurt o prawidłowym czasie fermantacji (nie przyspieszonej dodatkiem mleka w proszku, żelatyny lub białek mleka) praktycznie nie zawiera laktozy.
      W trakcie fermantacji bakterie jogurtowe potrzebują cukru, a nim jest laktoza właśnie".

      Usuń
  6. Świetne, koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o muszę wypróbować :) uwielbiam takie "Chle
    bko placuszki"

    OdpowiedzUsuń