Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 15 września 2015

Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki

Po raz pierwszy cieciorkę jadłam kilkanaście lat temu w Turcji na wakacjach. Lubię jej smak, który podobny jest do zielonego groszku. Najczęściej używam tej konserwowej do sałatek, ale nie tylko. 

Ostatnio bardzo lubię sałatki czy desery serwować w słoikach, wyglądają elegancko i smacznie i są bardzo praktyczne, z powodzeniem zastępują lunch boxy, do których niewiele się zmieści. Na rynku znajdziemy słoiki w różnych rozmiarach, kolorach czy kształtach. 

Cieciorka świetnie smakuje w połączeniu z pomidorami i kalafiorem, a najpopularniejszy, przygotowywany z cieciorki jest hummus. Zachęcam do skorzystania z przepisów, które znajdziecie na blogu:


Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki

Składniki:
  • 1 puszka cieciorki konserwowej
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ogórek małosolny
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • sól

Przygotowanie:
  • Cieciorkę osączamy z zalewamy, przekładamy do miski.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, pomidora i cebulę obieramy ze skóry.
  • Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski z ciecierzycą. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki "przegryzy się".
  • Podajemy w szklanych słoikach.




4 komentarze :