2017/04/23

Naleśniki z jabłkami

Kolejny klasyk, który gościł w moim domu w czasach dzieciństwa - naleśniki z jabłkami, smakują jak najlepsze ciasto z jabłkami na ciepło. Nie ma nic trudnego w tym przepisie, a wielbiciele naleśników, jeśli nie znają tego smaku, muszą koniecznie wypróbować! 

Naleśniki z jabłkami zawsze jedliśmy podsmażone na maśle, chrupiące z każdej strony i posypane cukrem. Jabłka starte na tarce na dużych oczkach, koniecznie słodkie i czerwone, nie muszą być za to bardzo soczyste. Dobre jabłka nie wymagają już dodania cukru.


Naleśniki z jabłkami / 10 sztuk

Składniki:

Przygotowanie:
  • Jabłka obieramy ze skórki.
  • Ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  • Nakładamy jabłka na połowę naleśnika, składamy na pół i ponownie na pół, aby utworzyć trójkąt.
  • Naleśniki z jabłkami podsmażamy na maśle z każdej strony.
  • Podajemy ciepłe, posypane cukrem.
  • Do farszu można dodać cynamon lub np. namoczone wcześniej rodzynki.
  • Jeśli kupimy kwaśne jabłka, dodajemy do smaku cukier.
  • Naleśniki warto przygotować w większej ilości, będzie obiad na dwa dni.



4 komentarze: