Lubię szybkie i syte dania. Najlepiej sprawdzają się w tygodniu, gdy nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy dosłownie 10-15 minut i obiad gotowy.
Tym razem bez mięsa, bo takie lubię zdecydowanie najbardziej. Za to z papryką i pomidorkami truskawkowymi i cieciorką, która często występuje w moim przepisach. Nie z puszki, ale ze słoika, gotowana, dostępna w sklepie na literkę L.
Składniki:
- po 1/4 papryki: żółtej, zielonej i czerwonej
- 1/2 szklanki ciecierzycy gotowanej ze słoika (opcjonalnie z puszki)
- 2 garście pomidorków koktajlowych, polecam odmianę truskawkową
- 1/2 cebuli
- kilka gałązek z listkami natki z pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Paprykę kroimy wzdłuż krótszego boku w paski.
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelnię lub do niskiego garnka wlewamy oliwę z oliwek, po chwili dodajemy cebulę i czosnek.
- Gdy zaczną ładnie pachnieć dodajemy paprykę.
- Całość obsmażamy, aż papryka będzie miękka.
- Następnie dodajemy pokrojone wzdłuż na pół pomidorki koktajlowe i czekamy, aż ładnie puszczą sok i nieco zmiękną.
- Na sam koniec dodajemy odcedzoną i opłukaną pod bieżącą wodą cieciorkę oraz dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy z posiekaną natką z pietruszki.
- Mieszamy. Podajemy z ryżem, polecam basmati.
- Potrawka doskonale nadaje się do mrożenia.
- Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz