2018/09/08

Placuszki z jogurtu greckiego

Gdy zabraknie Wam już pomysłów na śniadanie, przygotujcie placuszki z jogurtu greckiego z malinami. Szybkie, smaczne i bardzo puszyste! Dzieci z pewnością pokochają takie wrześniowe śniadania. To kilka podstawowych składników, które przeważnie mamy w domu pozwoli wyczarować niezapomniane śniadanie. Lato wciąż trwa!

Ostatnio jogurt grecki częściej gości w mojej kuchni. Lubię jego gęstą konsystencję i wszechstronne zastosowanie. 

Tak sobie myślę, że placuszki z jogurtem greckim i malinami świetnie będą smakowały z koktajlem malinowym, który zrobiłam wczoraj! Koktajl malinowy przygotowałam wczoraj z użyciem jogurtu greckiego, pycha!  


Placuszki z jogurtu greckiego



Placuszki z jogurtu greckiego / około 10 placuszków


Składniki:
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
dodatki do podania:
  • cukier puder lub drobny cukier zwykły
  • szklanka malin (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki płatków owsianych górskich


Przygotowanie:
  • Do miski wbijamy jajko.
  • Dodajemy mąkę pszenną, jogurt, cukier oraz proszek do pieczenia.
  • Trzepaczką dokładnie łączymy wszystkie składniki.
  • Na patelnię wylewamy olej.
  • Aby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany,  wylewamy odrobinę ciasta na patelnię.
  • Smażymy placuszki, nakładając ciasto na łyżkę stołową.
  • Ciasto ładnie rośnie.
  • Placuszki smażymy na złoto z każdej strony.
  • Podajemy ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem.
  • Na wierzchu każdego placuszka nakładamy jogurt grecki i maliny.
  • Całość posypujemy płatkami owsianymi górskimi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz