2016/07/09

Kogel mogel z kakao

Klasyk z dzieciństwa. Słodki deser składający się z żółtek utartych z cukrem, na gęstą i puszystą masę. Podobny, za to z procentami, przygotowują Włosi. Do masy z żółtek z cukrem dodają jeszcze słodki likier. Nie próbowałam, ale widziałam w magazynach kulinarnych, że gorące espresso podaje się z polanym po wierzchu żółtkiem utartym z cukrem. 

Kogel mogel najsmaczniejszy dla mnie jest właśnie z dodatkiem kakao bez cukru, ale pamiętam jak babcia Małgosia dodawała zamiast kakao sok z cytryny. Od czasu do czasu można wrócić do słodkich smaków z dzieciństwa, zwłaszcza wtedy, gdy za oknem wieje nieprzyjemny wiatr, a słońca brakuje!



Kogel mogel z kakao

Składniki:
  • 2 żółtka
  • kakao bez cukru
  • cukier

Przygotowanie:
  • Żółtka miksujemy z cukrem na jasnożółtą, gęstą i puszystą masę.
  • Pod koniec dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy.
  • Podajemy w szklaneczkach posypane kakao.


8 komentarzy:

  1. Z kakao to ja chyba nie jadłam, zawsze takie tradycyjne. Ach ten smak dzieciństwa u babci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz spróbować, gdy tylko będziesz miała ochotę na coś słodkiego ;)

      Usuń
  2. Jaka ilość wychodzi z 2 żółtek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak na zdjęciu, czyli dwie małe porcje w maych kieliszeczkach

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  3. Czy to robione jest na zimno czy raczej na ciepło??

    OdpowiedzUsuń