Klasyk z dzieciństwa. Słodki deser składający się z żółtek utartych z cukrem, na gęstą i puszystą masę. Podobny, za to z procentami, przygotowują Włosi. Do masy z żółtek z cukrem dodają jeszcze słodki likier. Nie próbowałam, ale widziałam w magazynach kulinarnych, że gorące espresso podaje się z polanym po wierzchu żółtkiem utartym z cukrem.
Kogel mogel najsmaczniejszy dla mnie jest właśnie z dodatkiem kakao bez cukru, ale pamiętam jak babcia Małgosia dodawała zamiast kakao sok z cytryny. Od czasu do czasu można wrócić do słodkich smaków z dzieciństwa, zwłaszcza wtedy, gdy za oknem wieje nieprzyjemny wiatr, a słońca brakuje!
Kogel mogel z kakao
Składniki:
mniam!
OdpowiedzUsuńZ kakao to ja chyba nie jadłam, zawsze takie tradycyjne. Ach ten smak dzieciństwa u babci.
OdpowiedzUsuńmusisz spróbować, gdy tylko będziesz miała ochotę na coś słodkiego ;)
UsuńJaka ilość wychodzi z 2 żółtek?
OdpowiedzUsuńjak na zdjęciu, czyli dwie małe porcje w maych kieliszeczkach
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
UsuńCzy to robione jest na zimno czy raczej na ciepło??
OdpowiedzUsuńto deser na zimno
Usuń