Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 18 kwietnia 2017

Jak zrobić idealny krem z brokułów?

Mają doskonale wyważony smak, balansują pomiędzy krainą łagodności a zdecydowaniem — brokuły, zielone kwiaty, które z chęcią dokładamy do sałatek, mogą zagrać także pierwsze skrzypce w zielonej zupie. Pochodzące z Cypru, znane i doceniane już w starożytnej Grecji i w Rzymie są kopalnią cudownych właściwości odżywczych.


Krem z brokułów można przygotować na wiele sposobów. Naturalnie, głównym składnikiem jest nasze zielone warzywo, które doskonale komponuje się z dodatkami słodkimi, wytrawnymi oraz ostrymi. Serwowany krem z brokułów może więc zaskakiwać nas za każdym razem i pokazywać swoje kolejne wcielenie. Idealnie nadaje się dla smakoszy łagodności oraz amatorów ostrości.




Kraina słodkiej rozkoszy - krem z brokułów Bounty

Czy można sobie wyobrazić trafniejsze połączenie niż zielony brokuł i mleczko z kokosa? Nasz krem brokułowy Bounty to prawdziwe doznanie słodkiej, acz nieprzesadzonej rozkoszy.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 1 litr wywaru warzywnego;
  • 1 brokuł;
  • puszka mleka kokosowego
  • pieprz i sól z młynka
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka startego imbiru
  • szczypta lub dwie gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie 1 duży ziemniak

Brokuł dzielimy na różyczki. Bulion zagotowujemy, jeśli lubimy gęściejsze zupy, dodajemy najpierw ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Następnie dodajemy brokuł, pamiętając, że ten nie lubi długiego gotowania. Razem z brokułem w garnku ląduje także sok z cytryny oraz starty imbir. Po 10 minutach rozdrabniamy wszystko blenderem, dodajemy małą puszkę mleka kokosowego i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i doprowadzamy do zagotowania. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi płatkami migdałowymi.

Ostry brokuł, czyli zupa dla odważnych

Kochacie ostre zupy i myślicie, że brokuł absolutnie nie znajdzie uznania w waszej kuchni? Spróbujcie niecodziennego mariażu łagodności z piekielną ostrością.

Do piekielnego kremu z brokułów potrzebujemy:

  • 1 litr esencjonalnego bulionu warzywnego;
  • dorodny brokuł
  • 1-2 papryczki jalapeno
  • 1 cebulę
  • płatki chilli
  • kolorowy pieprz.
  • starty parmezan

W bulionie gotujemy podzielony na różyczki brokuł oraz pokrojoną cebulę i kilka płatków chilli. Papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowany brokuł i cebulę blendujemy, dodajemy pokrojoną papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy starym parmezanem. Jeśli przesadziliśmy z ostrością, do każdego talerza możemy dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

To nasze wariacje kremu z brokułów — a wy jakie lubicie?

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz