Kto z Was już robił zupę z botwinki w tym sezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu!
Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej!
Zupa z botwinki z ziemniaczkami / 6 porcji
Składniki:
- pęczek botwinki z dużymi buraczkami
- 1 duża kość schabowa
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 mniejsze korzenie pietruszki
- 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy wywar z kości schabowej.
- Ugotowaną kość schabową wyciągamy z wywaru.
- Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, zwłaszcza liście botwinki.
- Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę i pietruszkę, młode buraczki razem z liśćmi i łodygami botwinki.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Dodajemy do zupy.
- Dolewamy wody.
- Całość gotujemy na małym ogniu.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Gdy buraczki będą półtwarde dodajemy ziemniaki.
- Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
- Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Podajemy np. z jajkiem na twardo lub z posiekanym koperkiem.
- Dobrze smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.
- Zupa najlepsza jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz