2017/03/31

Budyń owsiany

Tak przyjemnie można rozpocząć każdy wiosenny poranek, zwłaszcza, jeśli weekend za pasem. Staram się wieczorem ustalić co dobrego przygotuję rano. Tym razem zaplanowałam przepis z owsianką w roli głównej. Nie była to jednak taka zwykła owsianka. Powstał z niej delikatny i bardzo syty budyń, do którego dodałam kokos o orzechy włoskie. Niebo w gębie, jestem przekonana, że z owocami, jest jeszcze lepsza! Spróbuj i Ty! Jest wiosna, czas na fit śniadanka!


Budyń owsiany / 1 porcja


Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych


Przygotowanie:
  • Do garnka wlewamy mleko i wodę.
  • Wsypujemy płatki owsiane i cukier.
  • Całość gotujemy na małym ogniu, aż płatki rozpadną się i owsianka zgęstnieje.
  • Owsiankę miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania konsystencji budyniu.
  • Przelewamy do miseczki.
  • Posypujemy orzechami włoskimi i kokosem.
  • Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz