Dzisiaj kolejna odsłona pieczonej owsianki. Jest tak dobra, że znika tego samego dnia. Można ją podzielić na kawałki, jak ciasto. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Jest bardzo syta, za sprawą płatków owsianych. Pod wpływem pieczenia, płatki owsiane pęcznieją. Użyłam tych błyskawicznych. Tym razem proponuję pieczoną owsiankę z dodatkiem czekolady! Kawałeczki posiekanej czekolady rozpuszczają się w ustach! Podziel się tym przepisem z najbliższymi! Smacznego!
Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi / 2 porcje
Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy
do dekoracji
- orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Czekoladę siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
- Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się.
- Upieczoną owsiankę oprószamy wiórkami kokosowymi.
- Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.
koniecznie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam piekarnika i że pewnie się go nie dorobię :(
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Otworzyłaś w mojej głowie klapkę z nowymi możliwościami :D
OdpowiedzUsuńTo wygląda obłędnie :) Mhhh muszę tego spróbować
OdpowiedzUsuńJaki jogurt dodajesz?
OdpowiedzUsuńjogurt naturalny
Usuńmniam
OdpowiedzUsuńZostałam zainspirowana... Spróbuję
OdpowiedzUsuń